EINDREDACTIE - HET LAATSTE DUWTJE BIJ HET AFSTUDEREN

EINDREDACTIE - HET LAATSTE DUWTJE BIJ HET AFSTUDEREN

Alida Michels - A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten

Geschreven door:
, 30 september 2021

E-mail Alida Michels Linkedin Facebook

Na jaren van studeren komt de haven in zicht: de afstudeerfase. Literatuur, online research en gesprekken op de stageplek leveren de inspiratie voor een uitdagend afstudeeronderwerp. Maar meteen komt er ook een andere eis om de hoek kijken: het maken van een helder geformuleerd onderzoeksverslag. Wij kunnen daarbij helpen, om net dat laatste duwtje naar de eindstreep te geven.

A & S is meerdere malen gevraagd de eindredactie te doen over een concept afstudeer-verslag. Dat kon zijn vanwege de deadline die steeds dichterbij kwam, of het te vaak gebruiken van bekend verondersteld vakjargon. Kort geleden was een tussentijdse feedback over de leesbaarheid een aanleiding voor een student bij ons aan te kloppen. Uit het gesprek werd duidelijk dat hij niet goed wist waar hij de noodzakelijke wijzingen aan moest brengen. De nood waarin hij verkeerde was bijna voelbaar.

Van verslag naar boeiend “meesterstuk”
Het in communicatief opzicht laten beoordelen van een “meesterstuk” is een soort generale repetitie. Het is tenslotte een document waaruit duidelijk naar voren moet komen dat iemand klaar is voor de praktijk, een visie heeft en van daaruit keuzes durft te maken.
Komt mijn onderzoeksvraag goed en als een soort “rode draad” naar voren? Heb ik de relevantie ervan voldoende duidelijk gemaakt? Heb ik de resultaten van een goede onderbouwing voorzien zodat deze toetsbaar zijn en te gebruiken als een nieuw startpunt?

Naast de d’s en de t’s en andere spelling- en stijlfouten, hebben we ook mee gekeken naar het verhaal zelf. We hadden natuurlijk al een beeld, nu wilden we bekijken hoe dat op schrift was gesteld. Deze student was al zo gewend aan het ambtelijke taalgebruik op zijn werkplek, dat er een soort van “bedrijfsblindheid” was ontstaan bij het schrijven van zijn verslag. Hij wist dat van zichzelf en wilde daarom een buitenstaander laten meekijken.

We hebben aanwijzingen gegeven waar iets bondiger geformuleerd kon worden. Opbouwend kritiek gegeven op de manier waarop resultaten en conclusies waren geformuleerd en onderbouwd. En daarnaast zijn we natuurlijk uitgegaan van de taalkundige punten waarop de student zelf al twijfels had geuit.

Het was een korte maar dankbare opdracht om te doen. Onze studietijd ligt al even achter ons. Maar toch voelden we dezelfde spanning bij de uiteindelijke beoordeling van dit afstudeerverslag. En, nog mooier natuurlijk, voelden we dezelfde blijdschap bij het horen van het verlossende woord: GESLAAGD! We hadden alleen geen schooltas meer om buiten te hangen…

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/nieuws.

Nieuwe folder A & S: méér dan schrijven alleen! - A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten

Nieuwe folder A & S: méér dan schrijven alleen!

10 november 2021 - Websites, social media posts of advertorials: voor onze klanten bedenken we van alles om hun Unique Selling Points bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. En dat doen we graag! Maar om... lees verder »

Aanbesteding gegund

14 oktober 2021 - In augustus kregen wij het verzoek mee te schrijven aan een EMVI-plan voor een klant van hen in de schoonmaakbranche. De aanbesteding betrof 4 scholengemeenschappen. Elke school had zijn eigen... lees verder »

Onze projecten
  • Script/voice over A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.