Opening Melgerstentoonstelling landgoed Verhildersum

Opening Melgerstentoonstelling landgoed Verhildersum

Alida Michels - A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten

Geschreven door:
, 7 september 2021

E-mail Alida Michels Linkedin Facebook

Opening Melgerstentoonstelling Landgoed Verhildersum

Onlangs bezochten we de opening van de Melgers-tentoonstelling op het Landgoed Verhildersum in Leens. De werken van deze veelzijdige Groninger Ploegschilder zijn hier voor het eerst in deze omvang te bewonderen. Tegelijkertijd vond hier ook de presentatie plaats van het prachtige boek “De onbekende wereld van Henk Melgers”, waarin auteur Doeke Sijens op boeiende wijze de levensloop schetst van de kunstenaar. Hardus Fondsen en Subsidieadvies (Groningen) heeft A & S voor beide zaken ingeschakeld voor het schrijven van de projectplannen ten bate van subsidiewerving.

Leven en werk van Henk Melgers
De Groninger schilder Henk Melgers (1899-1973) was een zeer getalenteerde schilder en graficus, die onderdeel uitmaakte van de bekende kunstenaarsgroep De Ploeg. Net als de andere, later beroemd geworden kunstenaars als Alting, Wiegers en Dijkstra legde hij het Groninger landschap op indrukwekkende en expressionistische wijze vast op papier en doek. Daarnaast was hij erg betrokken bij de leefomstandigheden van de noeste arbeiders in zijn omgeving. Vooral zijn grafische werk voor de arbeidersbeweging en hun bladen getuigt daarvan.
Ondanks zijn veelzijdigheid heeft het werk van deze schilder nooit de aandacht gekregen die andere Ploeg-schilders wel ten deel viel.
Ook over zijn leven, in Groningen, Amsterdam, de VS en later in Drenthe, was nauwelijks informatie beschikbaar. En dat terwijl zijn werk qua techniek en schoonheid beslist niet onderdoet voor dat van zijn Ploeg-collega’s.

Eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling
Kunsthistoricus Doeke Sijens vond met het team van Verhildersum dat het tijd was voor eerherstel. Verhildersum had al eerder Ploeg-tentoonstellingen georganiseerd en was meteen enthousiast voor dit project.
Een meerjarig onderzoek naar zijn werken en levensloop resulteerde in een rijk geïllustreerd en prettig leesbaar standaardwerk over deze schilder, verschenen bij Uitgeverij De Kleine Uil. Gastconservator Arenda Ubbens wist op gedreven wijze heel wat Melgers werk op te sporen.
Door hun werk werd Landgoed Verhildersum in staat gesteld als eerste museum in Nederland een overzichtstentoonstelling in te richten, geheel gewijd aan het leven en werk van Henk Melgers: “Met verve”. Deze is op 5 juni jl. geopend en te bezichtigen tot 1 november 2021.
A & S kijkt met plezier terug op haar bijdrage aan de subsidieaanvraag.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/nieuws.

Nieuwe folder A & S: méér dan schrijven alleen! - A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten

Nieuwe folder A & S: méér dan schrijven alleen!

10 november 2021 - Websites, social media posts of advertorials: voor onze klanten bedenken we van alles om hun Unique Selling Points bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. En dat doen we graag! Maar om... lees verder »

Aanbesteding gegund

14 oktober 2021 - In augustus kregen wij het verzoek mee te schrijven aan een EMVI-plan voor een klant van hen in de schoonmaakbranche. De aanbesteding betrof 4 scholengemeenschappen. Elke school had zijn eigen... lees verder »

Onze projecten
  • Script/voice over A & S Advies- en Schrijfbureau Winschoten
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.